Особливості індикаторів продовольчої доступності
Ключові слова:
продовольча безпека, продовольча доступність, індикатори продовольчої безпеки, індикатори продовольчої доступності, ціна, попит, еластичність, перехресна еластичність, купівельна спроможністьАнотація
Вирішення проблем забезпечення населення основними продуктами харчування можливо за умов детального оцінювання і аналізу основних індикаторів продовольчої безпеки. Одними із принципів продовольчої безпеки є принципи економічної та фізичної доступності. Їх дослідження дозволить відповісти на питання наскільки населення України може бути забезпечено продуктами харчування і наскільки воно спроможне забезпечити собі повноцінне харчування у відповідності із фізіологічними нормами харчування. Таке дослідження можливе за умов дослідження попиту і пропозиції з використанням коефіцієнтів еластичності, перехресної еластичності, а також дослідження кількості ккал, що припадає на 1 % витрат на харчування населення в сукупних витратах домогосподарств, та вартості одиниці енергії добового раціону харчування і споживчих цін поряд з іншими існуючими індикаторами продовольчої доступності. Наявність товарів-субститутів і товарів-комплементів формує відповідну реакцію (чутливість) споживачів стосовно обсягу попиту на споріднені товари. Тому виникає необхідність дослідження перехресної еластичності попитуПосилання
Семюелсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка; пер. з англ. – К.: “Основи”, 1995. – 544 с.
Піндайк, Роберт С., Рубінфелд Даніел Л. Мікроекономіка; пер. з англ. В. Мусієнко та В. Овсієнко – К.: “Основи”, 1996. – 646 с.
Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки. Затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1379. / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс - http://zakon1.rada.gov.ua. ].
Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс] : // www.ukrstat.gov.ua
Крамченко Л.І. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. друге видання виправлене та доповнене. — Львів: «Новий світ-2000», 2007. — 296 с.; Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.
Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.
Білецька Л. В., Білецький О. В., Савич В. І. Економічна теорія (Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка).Навч. пос. 2-ге вид. перероб. та доп. — К.: Центр учбової літератури,2009. — 688 с.
Мазур О. Є. Ринкове ціноутворення. Навчальний посібник – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 480 с.
Шевченко О.О. Економічна доступність продовольчого забезпечення [Електронний ресурс] – Режим доступу: 389 http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/debu/2008-2/doc/2/11.pdf
Щекович О.С. Використання зарубіжного досвіду державного регулювання економіки АПК в Україні // Економіка АПК. – 2009. - №1. – С.140-146.ФАО [Електронний ресурс - http://www.fao.org/index_en.htm]
Постанова Кабінету Міністрів України від 5.12.2007 № 1379 «Деякі питання продовольчої безпеки» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п
Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України: Статистичний збірник / Державний комітет статистики України / За редакцією Ю.М. Остапчука. – К.: 2012. – 54 с.
Береговий В.К. Ціна та забезпечення продуктами харчування населення України // Електронний ресурс: http://elibrary.nubip.edu.ua/7278/1/10bvk.pdf