Features indicators of food availability
Keywords:
food security, food availability, food security indicators, indicators of food availability, price, demand, elasticity, cross elasticity of purchasing powerAbstract
Solving problems support of population major food possible under the conditions detailed evaluation and analysis of key indicators of food security. One of the principles of food safety are the principles of economic and physical accessibility. Their study will answer the question of how the population of Ukraine may be provided with food and how it is able to provide a balanced diet in accordance with physiological norms of nutrition. Such research may study the conditions of supply and demand elasticity’s using cross-elasticity, and the number of research kcal per 1% of the population food expenses in total household expenditures, and the cost per unit of energy daily diet and consumer prices, along with other existing indicators of food availability. The presence of substitute products and products complement-forming response (sensitivity) to the extent of consumer demand for related products. Therefore there is a need to study the cross-elasticity of demand.References
Семюелсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка; пер. з англ. – К.: “Основи”, 1995. – 544 с.
Піндайк, Роберт С., Рубінфелд Даніел Л. Мікроекономіка; пер. з англ. В. Мусієнко та В. Овсієнко – К.: “Основи”, 1996. – 646 с.
Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки. Затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1379. / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс - http://zakon1.rada.gov.ua. ].
Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс] : // www.ukrstat.gov.ua
Крамченко Л.І. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. друге видання виправлене та доповнене. — Львів: «Новий світ-2000», 2007. — 296 с.; Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.
Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.
Білецька Л. В., Білецький О. В., Савич В. І. Економічна теорія (Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка).Навч. пос. 2-ге вид. перероб. та доп. — К.: Центр учбової літератури,2009. — 688 с.
Мазур О. Є. Ринкове ціноутворення. Навчальний посібник – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 480 с.
Шевченко О.О. Економічна доступність продовольчого забезпечення [Електронний ресурс] – Режим доступу: 389 http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/debu/2008-2/doc/2/11.pdf
Щекович О.С. Використання зарубіжного досвіду державного регулювання економіки АПК в Україні // Економіка АПК. – 2009. - №1. – С.140-146.ФАО [Електронний ресурс - http://www.fao.org/index_en.htm]
Постанова Кабінету Міністрів України від 5.12.2007 № 1379 «Деякі питання продовольчої безпеки» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п
Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України: Статистичний збірник / Державний комітет статистики України / За редакцією Ю.М. Остапчука. – К.: 2012. – 54 с.
Береговий В.К. Ціна та забезпечення продуктами харчування населення України // Електронний ресурс: http://elibrary.nubip.edu.ua/7278/1/10bvk.pdf