Особливості індикаторів продовольчої доступності

Автор(и)

  • I. Fedulova Національний університет харчових технологій

Ключові слова:

продовольча безпека, продовольча доступність, індикатори продовольчої безпеки, індикатори продовольчої доступності, ціна, попит, еластичність, перехресна еластичність, купівельна спроможність

Анотація

Вирішення проблем забезпечення населення основними продуктами харчування можливо за умов детального оцінювання і аналізу основних індикаторів продовольчої безпеки. Одними із принципів продовольчої безпеки є принципи економічної та фізичної доступності. Їх дослідження дозволить відповісти на питання наскільки населення України може бути забезпечено продуктами харчування і наскільки воно спроможне забезпечити собі повноцінне харчування у відповідності із фізіологічними нормами харчування. Таке дослідження можливе за умов дослідження попиту і пропозиції з використанням коефіцієнтів еластичності, перехресної еластичності, а також дослідження кількості ккал, що припадає на 1 % витрат на харчування населення в сукупних витратах домогосподарств, та вартості одиниці енергії добового раціону харчування і споживчих цін поряд з іншими існуючими індикаторами продовольчої доступності. Наявність товарів-субститутів і товарів-комплементів формує відповідну реакцію (чутливість) споживачів стосовно обсягу попиту на споріднені товари. Тому виникає необхідність дослідження перехресної еластичності попиту

Біографія автора

I. Fedulova, Національний університет харчових технологій

д.е.н., професор кафедри менеджменту

Посилання

Семюелсон Пол А., Нордгауз Вільям Д. Макроекономіка; пер. з англ. – К.: “Основи”, 1995. – 544 с.

Піндайк, Роберт С., Рубінфелд Даніел Л. Мікроекономіка; пер. з англ. В. Мусієнко та В. Овсієнко – К.: “Основи”, 1996. – 646 с.

Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки. Затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2007 р. № 1379. / Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс - http://zakon1.rada.gov.ua. ].

Офіційний сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс] : // www.ukrstat.gov.ua

Крамченко Л.І. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. друге видання виправлене та доповнене. — Львів: «Новий світ-2000», 2007. — 296 с.; Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.

Рождєственська Л. Г. Статистика ринку товарів і послуг: Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2005. — 419 с.

Білецька Л. В., Білецький О. В., Савич В. І. Економічна теорія (Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка).Навч. пос. 2-ге вид. перероб. та доп. — К.: Центр учбової літератури,2009. — 688 с.

Мазур О. Є. Ринкове ціноутворення. Навчальний посібник – К.: «Центр учбової літератури», 2012. – 480 с.

Шевченко О.О. Економічна доступність продовольчого забезпечення [Електронний ресурс] – Режим доступу: 389 http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/debu/2008-2/doc/2/11.pdf

Щекович О.С. Використання зарубіжного досвіду державного регулювання економіки АПК в Україні // Економіка АПК. – 2009. - №1. – С.140-146.ФАО [Електронний ресурс - http://www.fao.org/index_en.htm]

Постанова Кабінету Міністрів України від 5.12.2007 № 1379 «Деякі питання продовольчої безпеки» [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п

Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України: Статистичний збірник / Державний комітет статистики України / За редакцією Ю.М. Остапчука. – К.: 2012. – 54 с.

Береговий В.К. Ціна та забезпечення продуктами харчування населення України // Електронний ресурс: http://elibrary.nubip.edu.ua/7278/1/10bvk.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка