Сучасні імперативи формування та розвитку трудового потенціалу як основа кадрової безпеки

Автор(и)

  • Z. Zhyvko Львівський державний університет внутрішніх справ
  • N. Bula ТзОВ "Термобуд"
  • N. Fostyak ТзОВ "Термобуд"

Ключові слова:

синергетичний ефект, конкурентоспроможність, стратегічне управління, кадровий потенціал, специфікація, кадрова безпека

Анотація

В статті досліджено основні аспекти формування та розвитку трудового потенціалу підприємства через призму його кадрової безпеки та впровадження інноваційного підходу до його формування і розвитку. Акцентовано увагу на відсутність єдиного підходу до трактування сутності трудового потенціалу як соціально-економічної категорії.Зазначено, що існує низка прогалинстосовно висвітлення основних аспектів формування трудового потенціалу на рівні підприємства; слабким і недосконалим є прогнозування шляхів його розвитку. Автори вказують на недостатність уваги для подальшого збагачення та формування трудового потенціалу вищого рівня якості; відсутність обґрунтованої методики оцінювання трудового потенціалу. Зазначено, що першочерговими завданнями будь-якого підприємства в ринкових умовах є підвищення конкурентоспроможності продукції, бізнесу загалом та збільшення отриманого прибутку за рахунок підвищення ефективності використання всіх наявних ресурсів. Відповідно, що в таких умовах саме персонал стане основним чинником підвищення ефективності діяльностіпідприємства. Кожен працівник сучасного підприємства, а не лише його менеджери, повинні володіти стратегічним мисленням, ерудицією, вмінням працювати в команді, високою культурою, здатністю адаптуватися до мінливих умов зовнішнього середовища та управління змінами на підприємствах, вмінням та бажанням найбільш повніше реалізовувати свій трудовий потенціал, прагненням до його постійного розвитку. Автори тісно пов’язують з розвитком трудового потенціалу стан кадрової безпеки на підприємстві, механізми її забезпечення. Кадрова безпека є поняттям складним і багатогранним. Складність процесу управління кадровою безпекою на підприємстві обумовлюється не лише недостатнім розвитком теоретичної бази дослідження, але й комплексністю даної проблеми та значною кількістю складових безпеки. Отже, кадрову безпеку підприємства слід розглядати як проблему комплексну і при її дослідженні потрібно застосовувати системний підхід. Як об'єкт управління кадрова безпека підприємства володіє специфічними, властивими тільки їй особливостями. Її забезпечення і постійна підтримка є достатньо складним процесом в управлінні підприємством. Тому необхідним є індивідуальній підхід до оцінювання кадрової безпеки, зважаючи на видові особливості, а також для формування найбільш повної інформації про кадрову безпеку підприємства слід дотримуватися комплексних комбінованих рішень, стосується це і критерію кадрової безпеки, що може розглядатися і як показник рівня реалізації трудового потенціалу. Визначено, що слід орієнтуватися в першу чергу на ключові фактори формування трудового потенціалу: розвиток освіти, підвищення кваліфікації, самоорганізація персоналу, що включає в себе якість та доступність середньої та професійної освіти, професійної орієнтації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів, розвитку персоналу підприємства тощо. Адже саме така детермінанта зумовлює якість і можливості трудового потенціалу як на макро-, так і мікрорівні.

Біографії авторів

Z. Zhyvko, Львівський державний університет внутрішніх справ

д.е.н., доцент, завідувач кафедри менеджменту

N. Bula, ТзОВ "Термобуд"

менеджер

N. Fostyak, ТзОВ "Термобуд"

менеджер

Посилання

Гриньова В.М. Соціально-економічні проблеми інноваційного розвитку підприємств: Монографія. / Гриньова В.М., Козирєва О.В. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2006. – 192 с.

Линенко А. В.Сутність й аналіз трудового потенціалу підприємства за показниками ефективності його використання. / А. В. Линенко. – К. : Знання, 2008. - 362 с.

Бажан І. І.Сутність категорії «трудовий потенціал» та її економічна природа. / І. І. Бажан. – К. : КНЕУ, 2009. – 239 с.

Давидюк Т. В. Трудові ресурси, трудовий потенціал, робоча сила, людський капітал: взаємозв'язок категорій. / Т. В. Давидюк. – К. : КНЕУ, 2009. – 392 с.

Федонін О. С., Рєпіна І. М., Олексюк О. І. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навч. посібник. – К.: КНЕУ. – 2004. – 316 с.

Гетьман О.О., Шаповал В.М. Економіка підприємства: Київ, Центр навчальної літератури, 2006. – 488 с.

Воронкова В.Г. Кадровий менеджмент: Навчальний посібник. – К.: ВД “Професіонал”, 2004. – 192 с

Головкова Л.С. Сутність і завдання управління кадровим потенціалом підприємств / Л.С. Головкова, О.О. Лукашов, А.Є. Головкова. // Держава та регіони : науково-виробничий журнал. Серія: Економіка та підприємництво. – 2008. – № 5. – С. 33–38.

Даниленко Т. П.Трудовий потенціал України. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://web.znu.edu.ua

Корчевська В. О. Особливості розвитку трудового потенціалу України. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://eprints.kname.edu.ua

Менеджмент персоналу : навч. посіб. / В. М. Данюк, В. М. Петюх, С. О. Цимбалюк та ін. ; за заг. ред. В. М. Данюка, В. М. Петюха. — К.: КНЕУ, 2004. — 398 с.

Сушко Н. М. Менеджмент персоналу в банках : навч. посібник / Н. М. Сушко. — К. : Центр учбової літератури, 2008. — 146 с.

Криницин О. Что такое кадровая безопасность компании? / О. Криницин// Антикризисний менеджмент. — 2007. — № 2. — С. 23─27

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка