Analysis and evaluation of financial and economic situation of Ukrainian confectionery enterprises on the basis of distance and similarity metrics
Keywords:
financial and economic situation, confectionery companies, analysis and evaluation, taxonomic analysis, the classical approach, the modified approach, the combined approach, rankingAbstract
The article discusses the methodology for assessing the financial and economic condition of large corporations of Ukrainian confectionery based on using component analysis in system STATISTICA. Tthe features of the classic, modified and combined methods of taxonomic analysis were detailed in article. Were highlighted the main advantages and disadvantages of this method. In article eleven investigated enterprises were ranked. The information for each of the enterprises covers 2008-2012. Were reviewed some features of the market of confectionery products, which is characterized by wide differentiation.References
Лопатников Л. И. Экономико–математический словарь. Словарь современной экономической науки. – [Изд. 5, доп. и пер.] / Л. И. Лопатников – М.: Дело. – 2003. – 520 с.
Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. – 4–е изд.. – М.: Сов. Энц., 1987. – 1600с.
Городнов В. П., Романчик Т. В. Таксономический анализ как метод оценки конкурентоспособности промышленной продукции/ В. П. Городнов, Т. В. Романчик // Бизнесинформ. – №2. – 2010. – С. 24–28.
Плюта В. Сравнительный многомерный анализ в экономических исследованиях. Методы таксономии и факторного анализа / В. Плюта. – М.: Статистика. – 1980. – 151 с.
Янковой А.Г. Многомерный анализ в системе STATISTICA / А.Г. Янковой. – Вып. 1. – Одесса: Оптимум, 2001.– 216 с.
Смагин Б. И. Освоенность территории региона: теоретические и практические аспекты. Научное издание / Б. И. Смагин, С. К. Неуймин. – Мичуринск: Издательство Мичуринского государственного аграрного университета. – 2007. – 152с.
Егупов Ю. А. Повышение корректности многомерных оценок в процессе формирования производственной программы предприятия / Ю. А. Егупов // Збірник наукових праць Економічні іновації. – Вип. 38. – 2009. – С. 68–80.
Янковий О. Г. Об’єднана таксономія підприємств кондитерської галузі за рівнем конкурентоспроможності / О. Г .Янковий, Г. В. Кошельок, О. Б. Чернишова // Розвиток фінансових відносин в умовах трансформаційних процесів: український вимір: Матер. симпозіуму з нагоди 65–річчя Харків. ін–та фінансів УДУФМТ. – Ч.: ХІФ УДУФМТ, 2008. – с. 131–138.
База данных Smida (http://smida.gov.ua) 10. Мошенський С.З. Економічний аналіз: Підручник / С.З. Мошенський, О.В. Олійник ; за ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП „Рута”, 2007. – 704 с.