Determining the level of concentration of production in the food industry Ukraine

Authors

  • K. Kravets Київський національний торговельно-економічний університет

Keywords:

concentration of production, food processing, enterprise, CR3, HHI, economic activities, competition

Abstract

In the article the key indicators to determine the level of concentration of production in the food industry in Ukraine. The dynamics of the number of the food industry in the 2005-2013 biennium. Dynamics sales food industry Ukraine by business. The dynamic allocation of shares in the food industry concentration index Ukraine for production. Dynamics of basic indicators of concentration of production in the food industry. Grouped economic activities of the food industry in terms of concentration of production at low, moderate, medium and high. The level of concentration of production for the main indicators CR3 (concentration factor of production) and ESI (Hirschman-Herfindahl index). Done grouping food industries Ukraine the level of competition in the low, moderate and high. Grouping food industries Ukraine in terms of growth of production concentration in declining formed, growing

Author Biography

K. Kravets, Київський національний торговельно-економічний університет

к.е.н., асистент кафедри міжнародної економіки

References

Копачинська І.Г. Оцінка рівня та наслідків концентрації суб'єктів господарювання в промисловості: дис. ... канд. екон. наук: 08.07.01 / Копачинська І. Г. – Миколаїв, 2006. – 275 с.

Ракитин В.С. Конкуренция на рынке слияний и поглощений : вопросы теории и практики : дис. ... канд. экон. наук: 08.00.01 / Ракитин В. С. – М., 2013. – 157 с.

Державна служба статистики України. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua.

Інформаційно–аналітична агенція «Статінформконсалтинг». – Режим доступу: http://www.statinform.com.

Долонц А. Г. Концентрация промышленного производства в России в условиях рыночных преобразований: автореф. дис. … канд. экон. наук : 08.00.05 / А.Г. Долонц. – М., 2003. – 34 с.

Мельник Т. М. Осуществление концентрации производства в пищевой промышленности Украины / Т.Н. Мельник, К.П. Кравец // Экономика и предпринимательство. – 2013. – № 6. – C. 390–396.

Miller F. P. Concentration Ratio / Frederic P. Miller, Agnes F. Vandome, McBrewster John. – VDM Verlag Dr. Mueller e.K., 2010 – 84 p.

Бархатов В. И. Слияния и поглощения корпораций в глобальной экономике / В.И. Бархатов, Н. И. Кондратьев, О. В. Коптелов. – Челябинск : Изд–во Челяб. гос. ун–та, 2009. – 205 с.

Марченко В. М. Методичні підходи до оцінювання синергетичного ефекту злиття та поглинання / В. М. Марченко // Актуальні проблеми економіки. – 2011. – C.135–142.

Мостенская Т. Л. Особенности развития интеграционных процессов в пищевой промышленности Украины / Т. Л. Мостенская, Н. С. Скопенко // Рос. академ. журн. – 2012. – № 4. – Т. 22. – С. 16 – 22.

Міністерство аграрної політики та продовольства. – Режим доступу: http://www.minagro.gov.ua. 12. Скопенко Н. С. Сучасний стан і перспективи розвитку харчової промисловості України на основі формування інтегрованих структур / Н. С. Скопенко // Актуальні проблеми економіки. – 2011. – №4 (118). – С. 103–110.

Published

2015-03-06

Issue

Section

Economics