Дослідження досвіду США у боротьбі з безробіттям і можливості його використання в Україні

Автор(и)

  • A. Boyko Донецький національний університет
  • O. Kushnarenko Маріупольський державний університет

Ключові слова:

ринок праці, безробіття, рівень безробіття, точковий та інтервальний прогнози розвитку безробіття

Анотація

У статті досліджено основні тенденції розвитку безробіття на ринку праці США на даному етапі економічного розвитку. Доведено, що сучасний стан ринку праці США є досить складним. Криза, що відбувалась на сучасному етапі в світовій економіці, призвела до суттєвих негативних змін на ринку праці, зокрема, до зростання обсягів і рівня безробіття серед населення і, як наслідок, - до неефективного використання робочої сили. Зроблено точковий та інтервальний прогнози розвитку безробіття в США. Зроблено висновок про те, що прогноз розвитку безробіття в США є достатньо негативним: буде спостерігатись експонентне зростання рівня безробіття в найближчі 10 років. Визначено, що в США приймають низку заходів щодо боротьби з безробіттям, які спрямовані на досягнення зниження рівня безробіття в короткостроковій перспективі, а в довгостроковій – повинні забезпечити економічне зростання за рахунок зростання рівня зайнятості. Конкретизовано напрямки американської політики в боротьбі з безробіттям, які повинні бути використані в Україні.

Біографії авторів

A. Boyko, Донецький національний університет

к.е.н., старший викладач кафедри міжнародної економіки

O. Kushnarenko, Маріупольський державний університет

аспірант

Посилання

Александров І.О. Прогнозування: навчальний посібник для студентів економічних й управлінських спеціальностей / І.О. Александров, Н.С. Половян. - Донецьк: ДонНУ, 2007.-176 с.

Глівенко С.В. Економічне прогнозування: навчальний посібник / С.В. Глівенко, М.О. Соколов, О.М. Теліженко. - 2-ге вид., перероб. та доп. - Суми: Видавництво "Університетська книга", 2009. - 207 с.

Лукашин Ю.П. Адаптивные методы краткосрочного прогнозирования / Ю.П. Лукашин. - М.: Статистика, 2009. - 254 с.

Трисеев Ю.П. Долгосрочное прогнозирование экономических процессов (системные методы) / Ю.П. Трисеев. - К.: Наукова думка, 2007. - 133 с.

The U.S. Government's Official Web Portal [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.usa.gov

U.S. Bureau of Labor Statistics [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.bls.gov

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-26

Номер

Розділ

Наукові записки