Аналіз резервів підвищення якості трудового потенціалу аграрного підприємства (на матеріалах ТОВ НВП «АгроЛугань»)
Ключові слова:
трудовий потенціал, резерви, ефективність використання, ресурсиАнотація
У зв'язку із зниженням ефективності використання трудових ресурсів в Україні необхідне наукове обґрунтування і відтворення трудового потенціалу, підвищення ефективності його використання в сільськогосподарському виробництві. Метою дослідження є виявлення резервів підвищення якості трудового потенціалу сільськогосподарського підприємства. У статті розглянуто трудовий потенціал підприємства як основу його функціонування. Проведено аналіз трудового потенціалу на підприємстві. Встановлено, що на досліджуваному підприємстві якість трудового потенціалу не перевищує 20% від його необхідного рівня, якість окремих складових трудового потенціалу (використання робочого часу, продуктивність праці тощо) є також досить низькою. Обґрунтовано, що у ТОВ НВП «АгроЛугань» існує значний резерв підвищення якості трудового потенціалу (80,40%). Запропоновано резерви підвищення якості трудового потенціалу ТОВ НВП «АгроЛугань», зокрема пов’язані із вдосконаленням використання робочого часу та продуктивністю праці.Посилання
Мішковець М.М. Трудовий потенціал підприємства: його значення та необхідність визначення / М. М. Мішковець, О. В. Ромашов // Економіка АПК, - 2010. - №4 - с.54-57.
Сорокина М.Є. Методологічний апарат визначення трудового потенціалу підприємства: навч. посіб. / М. Є. Сорокина. - К.: Науковий світ, 2009. - 432 с.
Васильченко В.С. Управління трудовим потенціалом: навч. посіб. / В.С. Васильченко, А.М. Гриненко та ін. – К.: КНЕУ, 2005. – 403с.
Левченко О. М. Управління якістю трудового потенціалу регіону: монографія / О. М. Левченко. – Кіровоград : КОД, 2002. – 136 с.