Ринок і монополії в законодавстві про захист економічної конкуренції

Автор(и)

  • V. Grudnytskyy Інститут економіко-правових досліджень НАН України

Ключові слова:

ринок, релевантний ринок, товарний ринок, монополії, конкуренція

Анотація

У статті розглянуті економіко-правові аспекти понять «ринок» і «монополії», їх місце та значення в законодавстві про захист економічної конкуренції. Виокремлено три групи відносин, що складаються на ринку: 1) ринкові, 2) конкурентні, 3) монопольні, які співвідносяться як загальні (загальними є ринкові відносини) і часткові (конкурентні і монопольні). Проведено класифікацію ринкових відносин на абстрактні та конкретні. Абстрактними є ринкові відносини взагалі, як феномен. Щодо конкретних ринкових відносин зазначено, що вони завжди є конкурентними, оскільки ринок апріорно передбачає конкуренцію. Якщо ринок є монопольним, то це не означає, що конкуренція на такому ринку відсутня, адже її потрібно захищати і в цьому випадку (захищати права потенційних учасників ринку). Відзначено, що для точного відображення сутності конкуренції мова має йти не про конкуренцію діяльності, а про конкуренцію інтересів. Така конкуренція є завжди, навіть на монопольному ринку, оскільки інтереси є завжди, навіть коли влада по їх реалізації обмежена.

Біографія автора

V. Grudnytskyy, Інститут економіко-правових досліджень НАН України

здобувач

Посилання

Валитов С.С. Конкурентное право Украины. Практикум / С.С. Валитов, Н.А. Трегубец. – Донецк: Юго-Восток, 2013. – 260 с.

Борисенко З.М. Основи конкурентної політики: підручник / З.М. Борисенко. – К.: Таксон, 2004. – 704 с.

Базилевич В.Д. Природні монополії / В.Д Базилевич, Г.М. Филюк. – К.: Знання, 2006. – 367с.

Князева И.В. Антимонопольная политика в России / В.И. Князева. – 5.е изд., перераб. – М.: Омега-Л, 2011. – 505 с.

Гелхорн Э. Антитрестовское законодательство и экономика / Э. Гелхорн, В.Е. Ковачич. – Вашингтон: Международный институт права, 1995. – 375 с.

Шерер Ф. Структура отраслевых рынков: Пер. с англ. / Ф. Шерер, Д. Росс. – М.: ИНФРА-М, 1997. – 698 с.

Основи економічної теорії: підручник / О.О. Мамалуй, О.А. Гриценко, Л.В. Гриценко та ін.; за заг. ред. О.О. Мамалуя. — К.: Юрінком Інтер, 2006. — 480 с.

Економічна теорія: навч. посіб / А.М. Андрющенко, А.П. Бурляй, В.С. Костюк та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 520 с.

О защите конкуренции: Федеральный Закон от 26.07.2006. – №135-ФЗ [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://duma.consultant.ru/page.aspx?877909.

Ячеистова Н.А. Международная кокуренция: законодательство, регулирование и сотрудничество / Н.А. Ячеистов. – Нью-Йорк; Женева: ООН, 2001. – 488 с.

Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11 січня 2001 р. № 2210-14 // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 12. — Ст. 64.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-06

Номер

Розділ

Економіка