Тенденції альтернативного фінансування сільського господарства

Автор(и)

  • N. Radukh Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького

Ключові слова:

фінансовий лізинг, факторинг, компенсація, фінансові ресурси, сільське господарство

Анотація

У статті висвітлено та досліджено аспекти альтернативного фінансування розвитку підприємств за рахунок фінансового лізингу, факторингових операцій, оформлення аграрних розписок та вексельних розрахунків. Розглянуто основні тенденції, що склалися в сучасних умовах щодо використання підприємствами інструментів альтернативного фінансування, охарактеризовано основні переваги та недоліки у можливості використання таких форм залучення фінансових ресурсів. Розглядається як варіант фінансування процедура видачі аграрних розписок, які забезпечують короткострокову потребу підприємств у додаткових фінансових ресурсах. Механізм фінансування через аграрні розписки сприятиме полегшеному доступу суб’єктів господарювання до фінансових ресурсів, особливо в період, коли підприємства проводять виробничо-господарські операції, що потребують капіталовкладень, та в період їх сезонної не активності. Як альтернатива фінансування виробничо-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств розглядаються вексельні розрахунки, які за вартістю є дешевшими від банківського кредитування та мають менш складну процедуру оформлення

Біографія автора

N. Radukh, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького

асистент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Посилання

Фінансовий словник / А. Г. Загородній, Г. Л. Вознюк, Т. С. Смовженко. – 4-те вид. , випр. і доп. – К. : Знання, 2002. – 566 с.

Обсяг лізингових операцій в 2012 році виріс на 30% [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://finagent.com.ua/uk/news/15190.

Умови надання техніки в лізинг [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukragroleasing.com.ua/index.php?/umovi-nadannyatehniki-u-finansoviy-lizing.html.

Где факторинг стоит меньше 12% годовых: обзор рынка факторинга [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.prostobiz.ua/finansy/faktoring/stati/gde_faktoring_stoit_menshe_12_godovyh_obzor_rynka_faktoringa_na_23_yanvarya_2014_goda.

Даценко О. І. Ринок факторингових послуг: проблеми розвитку та перспективи / І. О. Даценко // Фінансовий ринок України. – 2010. – №9. – С. 20-23.

Перспективи використання аграрних розписок [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.deloitte.com/view/uk_ua/ua/pressukr/201701/d5944b089b8c2410VgnVCM3000003456f70aRCRD. htm.

Про аграрні розписки: закон України від 06. 11. 2012 року №5479-VI (зі змінами від 04. 07. 2013р. №406-VIІ) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4. rada. gov. ua.

Про обіг векселів в Україні : Закон України від 05. 04. 2001р. № 2374-III [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua.

Рудненко Т. Вексельний обіг та перспективи використання фінансових векселів в Україні / Т. Руденко // Фінансовий ринок України. – 2009. – №7-8. – С. 15–18.

Програма по авалюванню векселів з «Bayer Cropscience» та IFC [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://sednaagro.com.ua/ua/novini/programa_po_avalyvanny_vekseliv.html.

Нова програма співпраці для підприємств АПК від ТОВ "Агро-Дельта Груп" та АТ «Укрексімбанк» [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://agrodelta.com.ua/ru/news/nova-programa-spivpraci-dlya-pidpriemstv-apk-vid-tov-agro-delta-grup-ta-at-ukreksimbank-.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-03-06

Номер

Розділ

Економіка