Державна підтримка у сфері військово-технічного співробітництва України з іноземними державами

Автор(и)

  • V. Shemaev Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України

Ключові слова:

військово-технічне співробітництво, державна підтримка військово-технічного співробітництва, суб’єкти ВТС, державний протекціонізм

Анотація

У статті розглядається проблема посилення військово-технічного співробітництва України з іншими державами та корегування інструментарію реалізації відповідної політики, в тому числі, на інституційному та законодавчому рівнях. Визначено зміст поняття державної підтримки військово-технічного співробітництва як законодавчо визнаної, цілеспрямованої та системної діяльності державних органів влади щодо формування політичними та економічними засобами сприятливих умов для реалізації військово-технічного співробітництва як в середині країни, так і на міжнародній арені. Обґрунтовано завдання щодо організаційного, інформаційного та економічного супроводження військово-технічного співробітництва з боку держави. На зовнішньополітичному рівні основними завданнями державної підтримки ВТС визначено: забезпечення умов реалізації політики державної підтримки для суб’єктів ВТС України на міжнародному ринку озброєнь та військової техніки; просування продукції підприємств ОПК України на міжнародному ринку озброєнь та військової техніки; формування на міжнародній арені позитивного іміджу України як надійного партнера в сфері ВТС; надання державних гарантій при використанні офсетних схем. На внутрішньополітичному рівні основними завданнями державної підтримки ВТС є: забезпечення нормативно-правової бази функціонування суб’єктів ВТС; формування сприятливих умов для розвитку вітчизняного ОПК; сприяння у формуванні оптимального державного оборонного замовлення; формування в країні позитивного іміджу ОПК як джерела бюджетних та валютних надходжень, розвитку високих технологій тощо

Біографія автора

V. Shemaev, Національний інститут стратегічних досліджень при Президентові України

д.е.н., професор, завідувач сектору військово-технічного співробітництва

Посилання

Бадрак В., Згурець С. Відпротистояння до суперництва // Дзеркалотижня № 30 (659) 18 -- 24 серпня 2007.

Бегма В. М., Шемаєв В. М. Стратегічне управління в системі військово-технічного співробітництва України з іноземними державами / В.М. Бегма, В.М. Шемаєв // Проблеми науки. – 2003. – № 6. – С. 52–60.

Борохвостов В.К. «Військово-технічнеспівробітництвоУкраїни з країнами Заходу: стан та перспективи» // Стратегічна панорама. - 2003. - № 3-4.

Актуальні проблеми удосконалення системи військово-технічного співробітництва України [Текст] : наук.-інформ. зб. / Нац. центр з питань євроатлант. інтегр. України ; за заг. ред. В.П. Горбуліна; редкол.: В.П. Горбулін (голова) та ін. - К. : Євроатлантикінформ, 2005. - 287 с. –

Толубко В. Б., Рось А. О., Шемаєв В. М. Підготовка інформаційно-психологічних операцій з просування товарів на ринку озброєнь // Наука і оборона. – К.: МОУ, 2005. – № 1. – С. 30–39.

Стріха С. Сучасний стан і тенденції розвитку світового ринку озброєння та військової техніки // Економіст. - 2008 - № 1- С.21-24.

Лященко В.П. Торговля оружием: основы теории и организации, государственное регулирование, мировая конъюнктура и конъюнктурный анализ, представительства субъэкта ВТС в стране и за рубежом, международные торги/тендеры / В.П. Лященко. – М.: Экономика, 2010. – 350 с.

Стратегічне управління військово-технічним співробітництвом в інтересах забезпечення воєнної безпеки України. Монографія / В.М. Бегма, О.М. Загорка, В.О. Косевцов, В.М. Шемаєв / Під заг. ред. Руснака І.С. – К.: ІПНБ, НАОУ, 2005. – 228 с.

Крупянко М.И., Арешидзе Л.Г. США и Восточная Азия. Борьба за «новый порядок» / М.И. Крупянко, Л.Г. Арешидзе. – М.: Международные отношения, 2010. – 448 с.

Сунгуровський М. Україна в оцінках СІПРІ / М. Сунгуровський // Національна безпека і оборона. – 2001. - № 6. – С.21-22.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Право