Аналіз та оцінка фінансово-економічного стану кондитерських підприємств України на основі метрик відстані та подібності.
Ключові слова:
фінансово-економічний стан, кондитерські підприємства, аналіз і оцінка, таксономічний аналіз, класичний підхід, модифікований підхід, об'єднаний підхід, ранжируванняАнотація
У статті розглядається використання таксономічного методу для аналізу іоцінки фінансово-економічного стану крупних кондитерських підприємств України набазі використання компонентного аналізу в системі STATISTICA як засіб визначення рівня фінансово-економічного стану підприємства та порівняння його відносно аналогічних підприємств на ринку. Детально розглянуто особливості класичного, модифікованого та об’єднаного методів таксономічного аналізу, виділено головні недоліки та переваги даного методу. У статті проранжировано одинадцять досліджуваних підприємств, інформація по яким охоплює 2008-2012 роки. Розглянуті деякі особливості ринку кондитерської продукції, для якого характерна широка диференціаціяПосилання
Лопатников Л. И. Экономико–математический словарь. Словарь современной экономической науки. – [Изд. 5, доп. и пер.] / Л. И. Лопатников – М.: Дело. – 2003. – 520 с.
Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. – 4–е изд.. – М.: Сов. Энц., 1987. – 1600с.
Городнов В. П., Романчик Т. В. Таксономический анализ как метод оценки конкурентоспособности промышленной продукции/ В. П. Городнов, Т. В. Романчик // Бизнесинформ. – №2. – 2010. – С. 24–28.
Плюта В. Сравнительный многомерный анализ в экономических исследованиях. Методы таксономии и факторного анализа / В. Плюта. – М.: Статистика. – 1980. – 151 с.
Янковой А.Г. Многомерный анализ в системе STATISTICA / А.Г. Янковой. – Вып. 1. – Одесса: Оптимум, 2001.– 216 с.
Смагин Б. И. Освоенность территории региона: теоретические и практические аспекты. Научное издание / Б. И. Смагин, С. К. Неуймин. – Мичуринск: Издательство Мичуринского государственного аграрного университета. – 2007. – 152с.
Егупов Ю. А. Повышение корректности многомерных оценок в процессе формирования производственной программы предприятия / Ю. А. Егупов // Збірник наукових праць Економічні іновації. – Вип. 38. – 2009. – С. 68–80.
Янковий О. Г. Об’єднана таксономія підприємств кондитерської галузі за рівнем конкурентоспроможності / О. Г .Янковий, Г. В. Кошельок, О. Б. Чернишова // Розвиток фінансових відносин в умовах трансформаційних процесів: український вимір: Матер. симпозіуму з нагоди 65–річчя Харків. ін–та фінансів УДУФМТ. – Ч.: ХІФ УДУФМТ, 2008. – с. 131–138.
База данных Smida (http://smida.gov.ua) 10. Мошенський С.З. Економічний аналіз: Підручник / С.З. Мошенський, О.В. Олійник ; за ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП „Рута”, 2007. – 704 с.