Планово-економічна робота на великих сільськогосподарських підприємствах

Автор(и)

  • I. Okhrimenko Національний університет біоресурсів і природокористування України

Ключові слова:

планування, управління, планово-економічна робота, облік, аналіз, великі сільськогосподарські підприємства

Анотація

Розглянуто стан та шляхи удосконалення планово-економічної роботи на великих сільськогосподарських підприємствах як обов’язкової складової сучасного менеджменту. В статті доводиться, що обов’язковою передумовою ефективної діяльності суб’єктів господарювання виступає перебудова управління підприємствами у відповідності з новими умовами і в першу чергу перебудова економічного управління, яке в України традиційно носить назву планово-економічної роботи. Як провідний елемент інформаційної системи підприємства вона включає аналіз та прогноз зовнішнього середовища, планування та аналіз діяльності підприємства та його підрозділів, організацію матеріального стимулювання працівників. Пропонується нове змістовне наповнення планово-економічної роботи, суть якого полягає в переході від технологічного до економічного балансування виробничо-збутової діяльності підприємства. В основу внутрішніх планів сільськогосподарського підприємства замість системи натуральних балансів, покладаються фінансово-економічні баланси витрат та доходів, прибутків та податків, інвестицій, позик та джерел їх покриття, грошових витрат та грошових доходів.

Біографія автора

I. Okhrimenko, Національний університет біоресурсів і природокористування України

д.е.н., професор, завідувач кафедри біржової діяльності

Посилання

Андрійчук В.Г. Економіка підприємств агропродовольчого комплексу / В.Г.Андрійчук. - К.: КНЕУ, 2010. - 414 с.

Планування діяльності підприємства / А.Ф.Бурик [та ін.]. - Умань: Сочінський [вид.], 2012. - 212 с.

Губені Ю.Е. Бізнес-планування в аграрних підприємствах: форми і методи / Губені Ю.Е., Костецька І.І. - Л.: Растр-7, 2012. - 195 с.

Єрмаков О.Ю. Планування і контроль на підприємстві / О.Ю.Єрмаков, М.М.Жибак, І.М.Шост. - Тернопіль: Астон, 2013. - 271 с.

Клочан В.П. Організація і методика економічного аналізу / В.П.Клочан, О.М.Вишневська, Н.І. Костаневич. - Миколаїв: [Вид. центр Миколаїв. держ. аграр. ун-ту], 2010. - 194 с.

Бізнес-планування в аграрних формуваннях / Г.Є.Мазнєв [та ін.]. - О.: Лерадрук, 2012. - 249 с.

Планування діяльності підприємств / О.О.Непочатенко [та ін.]. - Київ: КиМУ, 2014. - 448 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка