Дослідження проблем стабілізації кадрів на підприємстві з використанням зарубіжного досвіду.

Автор(и)

  • N. Eliseeva Донецький національний університет

Ключові слова:

стабілізація кадрів, плинність кадрів, рух персоналу, трудова кар’єра, внутрішній ринок праці, переміщення кадрів, колектив

Анотація

В статті досліджено проблеми стабілізації кадрів на підприємствах з виділенням і вивченням головної складової стабілізації кадрів – плинності працівників. Розглянуто основні аспекти процесу плинності кадрів в організації, охарактеризовані причини виникнення даної проблеми, її наслідки. Вивчений зарубіжний досвід з приводу вирішення проблеми плинності кадрів на підприємствах. Більшістю західних фірм плинність кадрів розцінюється як негативне явище, тому що це зумовлює зниження продуктивності праці та обсягів виробництва продукції. Цій проблемі надається належна увага на підприємствах Німеччини, США, Канади, Японії тощо. Визначено, що до високої плинності кадрів найчастіше призводять: відсутність адекватного планування персоналу, внаслідок чого працівників набирають в авральному режимі з усіма витікаючими з цього наслідками; незбалансована система мотивації та стимулювання праці, відсутність кар'єрного та професійного зростання; погано обладнані робочі місця, погано розвинена інфраструктура, виснажлива праця і т. ін. На підставі виявлених причин запропоновано деякі рекомендації зі скороченя плинності та стабілізаціі кадрів у сучасних умовах.

Біографія автора

N. Eliseeva, Донецький національний університет

ст.викладач кафедри управління персоналом та економіки праці

Посилання

Програма підготовки і використання кадрів в економіці Донецької області. – Донецьк: Донецька державна обласна адміністрація, 2005. – 150 с.

Балабанова Л.В. Управління персоналом: підручник / Л.В. Балабанова, О.В. Сардак. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 468 с.

Егоршин А.П. Управление персоналом: Учебник для вузов. – 6-е изд., доп. и перераб./А.П. Егоршин. – Н.Новгород: НИМБ, 2007. – 1100 с.

Управління рухом робочих кадрів на внутрішньому ринку праці/ Н.Д.Лук’янченко, В.Г.Шульга, Е.В. Шаповалова. - Донецьк: ДоНУ, 2007. – 207 с.

Приймак В. Пропозиція робочої сили на поточному ринку праці України та ії багатофакторний аналіз/В. Приймак // Україна: аспекти праці, №2. – 2005. – С. 3-9.

В помощь HR-специалисту. Справочник квалификационных характеристик профессий работников [Электронный ресурс]. – Режим доступу: http://www.jobs.ua/info

Официальный сайт ДТЭК [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.dtek.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-28

Номер

Розділ

Економіка