Інвестування в людський капітал як провідний чинник зростання конкурентоспроможності економіки

Автор(и)

  • O. Doronina Донецький національний університет
  • O. Biletsky Донецький національний університет

Ключові слова:

людський капітал, інвестування, інвестування в людський капітал, конкурентоспроможність економіки, освіта, здоров'я

Анотація

Стаття присвячена вивченню актуальних проблем інвестування у людський капітал. У результаті теоретичних досліджень запропоновано класифікацію активів людського капіталу за рівнями його формування й обґрунтовано визначальну та довгострокову роль подібного інвестування в забезпеченні соціально-економічного зростання в державі. Вивчено динаміку розмірів інвестицій в людський капітал в Україні в контексті його складових. Особливу увагу приділено інвестуванню в освіту як важливому чиннику забезпечення конкурентоспроможності в умовах розвитку економіки знань за рахунок дії якого активізується інноваційність, креативності та продуктивна сила людського капіталу. У результаті дослідження встановлено, що в Україні витрати на освіту в структурі соціальних витрат національного бюджету займають друге місце і, починаючи з 2000 р., збільшуються прискореними темпами. При цьому, вони істотно відрізняються від аналогічних показників у зарубіжних країнах. Досліджено порівняльну динаміку індексу глобальної конкурентоспроможності України з деякими країнами світу, визначено напрями гармонізації процесів інвестування в людський капітал та зростання конкурентоспроможності економіки.

Біографії авторів

O. Doronina, Донецький національний університет

д.е.н., доцент

O. Biletsky, Донецький національний університет

здобувач

Посилання

Олієвська М.Г. Джерела фінансування людського капіталу в Україні // Економічний часопис-ХХІ. – 2014. - №7-8(1). – С. 69-72.

Офіційний сайт Міністерства фінансів України. – Режим доступу : http://www.minfin.gov.ua/file/link/392182/file/DBU_ZBU.pdf (10)

Системна криза в Україні: передумови, ризики, шляхи подолання: аналіт. доп. / Я.А. Жаліло, К.А. Кононенко, В.М. Яблонський та ін. ; за заг. ред. Я.А. Жаліла. – К.: НІСД, 2014. – 132 с.

Регіони України – 2013: статистичний збірник / за ред. О. Г. Осауленка.– К.: Державна служба статистики України, 2013. – Ч. 1. – 322 с.

Економіка праці та соціально–трудові відносини : [підручн.] / [А.М. Колот, О.А. Грішнова, О.О. Герасименко та ін.] ; за наук. ред. АМ. Колота. – К. : КНЕУ, 2009. – 711 с.

Добрынин А.И. Человеческий капитал в транзитивной экономике / А.И. Добрынин, С.А. Дятлов, Е.Д. Цыренова. - СПб.: Наука, 1999. – 307 с.

Коваль Н. О. Сучасний стан професійної підготовки трудових ресурсів / Н. О. Коваль // Вісник СумДУ. – 2009. – № 1. – С. 161–168.).

Обґрунтування Державної цільової програми розвитку професійно-технічної освіти в Україні на 2011–2015 роки та щорічного планування і виділення відповідного фінансового забезпечення при затвердженні законів про Державний бюджет України на кожний наступний рік // Комітет освіти і науки Верховної Ради України, 2011. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://kno.rada.gov.ua/komosviti/control/uk/publish/article?art_id=51092&cat_id=44731

Schwab Klaus. The Global Competitiveness Report 2014–2015 / Klaus Schwab. - World Economic Forum, 2014. – 565 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-26

Номер

Розділ

Наукові записки