Людський капітал в стратегічному управлінні

Автор(и)

  • R. Sadigov Бакинский университет бизнеса

Ключові слова:

людський капітал, система, підсистема, стратегічне управління, персонал, колектив, психологія, соціально - психологічне середовище, планування

Анотація

У статті, автором наголошується, що одним з головних факторів, необхідних для формування колективу, є соціально-психологічне середовище, так як внутрішні психологічні мотиви знаходяться всередині людини. Подібні мотиви утворюють внутрішні можливості і потенціал людини. Таким чином, автором в статті вказується, що управлінська діяльність, ставлячись до соціальної філософії, має у своїй основі фактор людської психології. Це поняття виводить на передній план людський фактор у процесі управління. Тому, якщо людський фактор і стоїть в основі цього процесу, в результаті він перетворюється на мету, тому як управлінські відносини складаються з відносин між керуючою і керованою системами. По обидві сторони цих відносин знаходиться людський фактор, а значить управлінська діяльність, ставлячись до соціальної філософії, має у своїй основі фактор людської психології.

Біографія автора

R. Sadigov, Бакинский университет бизнеса

доц., к.э.н., проректор

Посилання

Бондаренко Г.И. Человеческий капитал: основные факторы его воспроизводства и развития / Г.И. Бондаренко. - Ростов-на-Дону: Терра, 2005.

Добровинский А.П. Управление персоналом в организации: учебное пособие / А.П. Добровинский. - Томск: ТПУ, 2011. – 416 с.

Кибанов А.Я. Управление персоналом организации: Учебник / Под ред. А.Я. Кибанова. - М.: ИНФРА-М, 2006. – 638 с.

Максимова В.Ф. Инвестирование в человеческий капитал / В.Ф. Максимова. - М.: МФПА, 2005. – 29 с.

Саубанова Л.В. Организация управления человеческими ресурсами на предприятии / Л.В. Саубанова // Управление персоналом. - 2009. - №1. - C.51-52.

Управление персоналом. Учебник / Под ред. Т.Ю. Базарова, Б.Л. Еремена. - М.: ЮНИТИ, 2002. – 506 с.

Управление человеческими ресурсами. Энциклопедия / Под ред. М. Пула, М. Уорнера. - СПб.: Питер, 2002. – 1200 с.

Управление человеческими ресурсами: менеджмент и консультирование: Коллективная монография./ Под. ред. В.В. Щербины. - М.: НИГО, 2004. – 520 с.

Филин С.А. Управление человеческими ресурсами: Курс лекций / С.А. Филин, Т.В. Филина. - Алматы: МВА, 2011. – 209 с.

Эфендиев А.Г. Профессиональная деятельность преподавателей вузов: проблемы и основные тенденции / А.Г. Эфендиев, К.В. Решетникова // Вопросы образования. - 2008. - №1. - С. 87-119.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-06

Номер

Розділ

Економіка