Шляхи інтенсифікації інноваціної діяльності підприємств на основі використання провідних технологій

Автор(и)

  • Y. Myezyentseva Донецький національний університет

Ключові слова:

інновація, трансфер технологій, лінійна модель комерціалізації інновацій, стратегічні інновації, інноваціонна діяльність

Анотація

У статті розкрито актуальність проблеми ефективної діяльності підприємства в умовах використаннях інноваційних технологій. Відзначено, що методи управління інноваціями відрізняються від методів управління традиційним виробництвом, оскільки інноваційні процеси спрямовані на створення поки ще неіснуючих продуктів, якісне оновлення виробничих сил та виробничих відносин. У цьому контексті запропоновано використання окремої інфраструктури на підприємствах, що займаються інноваційною діяльністю. У роботі визначено шлях комерціалізації технологій та ефективної реалізації інновацій на підприємстві, що ілюструє лінійна модель комерціалізації технологій. Дана модель описує шлях інновацій у загальний системі від досліджень до розробок і розповсюдження інновацій. Впровадження лінійної моделі комерціалізації інновацій надасть можливість проведення на замовлення компанії досліджень, орієнтованих на створення нових зразків техніки і технології, на співробітництво університетів і науково-дослідних інститутів з інноваційними фірмами; маркетингові консультації з нової продукції, нових технологій і виробничих процесів. У наведеній статті також проаналізовано ступінь використання інновацій на підприємствах різних форм власності, потужності, теріторіальної та галузевої приналежності. Обгрунтовано, що найбільша інноваційна активність характерна для підприємств машинобудівної та металообробної галузей промисловості

Біографія автора

Y. Myezyentseva, Донецький національний університет

аспірантка кафедри міжнародної економіки

Посилання

Новий курс: реформи в Україні. 2010-2015. Національна доповідь/ за заг.ред. В.М. Гейця [та ін.]. – К.: НВЦ НБУВ, 2010. – 232 с.

Андросова О.Ф. Проблеми фінансування інноваційної діяльності в сучасних умовах // Зб. наук. праць наук.-практ. конф. „Актуальні питання удосконалення фінансове-кредитного механізму в Україні”, 29-30 травня 2010. / О.Ф. Андросова/ – Запоріжжя: ЗНТУ. – С. 64-75.

Державний комітет статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу:http://www.ukrstat.gov.ua/ - Назва з екрану.

Копосов Г.А., Колесник Ю.В., Наяндина О.С., Шарко М.В. Использование современных информационных технологий при прогнозировании результатов инновационной деятельности//Проблеми науки.- 2009.- №6.- С.2-10.

Колесник Ю.В. Становление инновационной модели роста экономики Украины // Вісник Хмельницького національного університету Поділля: Зб. наук. праць. / Ю.В. Колесник/ – Хмельницький, 2006. – С.7-13.

Семиноженко В.П. Основные направления и формы государственного регулирования экономики: инновационный аспект// Дні науки – 2005: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Дніпропетровськ, 15-27 квітня 2005 р. / В.П. Семиноженко/ - Дніпропетровськ, 2010. - С. 76-78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-06

Номер

Розділ

Економіка