Конкурентоспроможність підприємств аграрного сектора економіки
Ключові слова:
конкурентоспроможність товару, конкурентоспроможність підприємства, аграрна сфера, конкурентні переваги, якість товару, параметри конкурентоспроможності, ринкова економіка, аграрні підприємстваАнотація
В статті розглянуто: значення конкурентоспроможності підприємств аграрного сектора, поняття конкурентоспроможність товару і конкурентоспроможність підприємства, методи за рахунок яких створюються конкурентні переваги товару (економічні, техніко-технологічні, соціально-трудові, організаційні, маркетингові, адаптивні), групи параметрів формування конкурентоспроможності товару (технічні, економічні, нормативні), ключову ланку дослідження конкурентоспроможності, потенційну конкурентоспроможність підприємств в аграрній сфері та фактори які її розкривають, показники які характеризують ефективність діяльності сільськогосподарського підприємства, різницю між якістю і конкурентоспроможністю, економічну суть понять якості й конкурентоспроможності продукції та визначено їх вплив на забезпечення конкурентоспроможності підприємства, якими економічними категоріями визначається конкурентоспроможність підприємства.Посилання
Портер М. Конкуренция / М. Портер – Москва: Вильямс, 2001. – 425 с.
Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации / Р.А. Фатхутдинов. – М.: Эксмо, 2004. – 544 с.
Портер М. Международная конкуренция / М. Портер - М.: Международные отношения, 1993. - 896 с.
Должанський І.З. Конкурентоспроможність підприємства: навч. посібник / І.З. Должанський, Т.О. Загорна – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 384 с.
Ковальська Л.Л. Оцінка конкурентоспроможності регіону та механізм її підвищення: монографія / Л.Л. Ковальська. – Луцьк: Надстир'я, 2007. – 420 с.
Драган О.І. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теоретичні аспекти. Монографія. / О.І. Драган. – К.: ДАКККіМ, 2006. – 160 с.
Перевалов А. Повышение конкурентоспособности в условиях глобализации / А. Перевалов // Менеджмент сегодня. – 2004. – № 6. – С. 39-42.
Довбенко В.І. Чинники підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств за умов глобалізації / В.І. Довбенко // Зовнішня торгівля: право та економіка. - 2007. - № 6 (35). - С. 29-35.
Мацибора В.І. Економіка сільського господарства: Підручник. – К.: Вища школа, 1994. – 415с.
Малік М.Й. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми / М.Й. Малік, О.А. Нужна. – К.: Інститут аграрної економіки, 2007. – 270 с.
Авдашева С.Б. Конкуренции и антимонопольное регулирование: Учеб. пособие для вузов / С.Б. Авдашева, В.А. Аронин, И.К. Ахполов. – М.: Логос, 1999. – 368 с.