Аналіз резервів підвищення якості трудового потенціалу аграрного підприємства (на матеріалах ТОВ НВП «АгроЛугань»)

Автор(и)

  • N. Burda Луганський національний аграрний університет

Ключові слова:

трудовий потенціал, резерви, ефективність використання, ресурси

Анотація

У зв'язку із зниженням ефективності використання трудових ресурсів в Україні необхідне наукове обґрунтування і відтворення трудового потенціалу, підвищення ефективності його використання в сільськогосподарському виробництві. Метою дослідження є виявлення резервів підвищення якості трудового потенціалу сільськогосподарського підприємства. У статті розглянуто трудовий потенціал підприємства як основу його функціонування. Проведено аналіз трудового потенціалу на підприємстві. Встановлено, що на досліджуваному підприємстві якість трудового потенціалу не перевищує 20% від його необхідного рівня, якість окремих складових трудового потенціалу (використання робочого часу, продуктивність праці тощо) є також досить низькою. Обґрунтовано, що у ТОВ НВП «АгроЛугань» існує значний резерв підвищення якості трудового потенціалу (80,40%). Запропоновано резерви підвищення якості трудового потенціалу ТОВ НВП «АгроЛугань», зокрема пов’язані із вдосконаленням використання робочого часу та продуктивністю праці.

Біографія автора

N. Burda, Луганський національний аграрний університет

к.е.н.

Посилання

Мішковець М.М. Трудовий потенціал підприємства: його значення та необхідність визначення / М. М. Мішковець, О. В. Ромашов // Економіка АПК, - 2010. - №4 - с.54-57.

Сорокина М.Є. Методологічний апарат визначення трудового потенціалу підприємства: навч. посіб. / М. Є. Сорокина. - К.: Науковий світ, 2009. - 432 с.

Васильченко В.С. Управління трудовим потенціалом: навч. посіб. / В.С. Васильченко, А.М. Гриненко та ін. – К.: КНЕУ, 2005. – 403с.

Левченко О. М. Управління якістю трудового потенціалу регіону: монографія / О. М. Левченко. – Кіровоград : КОД, 2002. – 136 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-26

Номер

Розділ

Економіка