Вплив соціально-трудових конфліктів на розвиток персоналу в організації

Автор(и)

  • N. Lukyanchenko Донецкий национальный университет
  • E. Kozlovа Донецкий национальный университет

Ключові слова:

розвиток персоналу, трудові конфлікти, конфліктогенність, соціологічне дослідження, гарантії зайнятості, соціальна незахищеність, конкурентоспроможність

Анотація

У статті досліджено форми, методи та інструменти виникнення соціально трудових конфліктів на підприємствах та їхній вплив на розвиток персоналу. Визначено причини соціально - трудових конфліктів шляхом соціологічного опитування на підприємстві з метою визначення можливих заходів щодо стабілізації соціально трудових відносин. Виявлено, що працівники, доведені до відчаю масовими невиплатами і повсюдними затримками заробітної плати, різким зниженням рівня життя, повною соціальною незахищеністю, змушені були йти на крайні заходи, зупиняючи виробництво, проводячи стихійні акції протесту. Загострення проблем врегулювання соціально - трудових конфліктів набуло особливої значимість у 90-ті роки минулого століття. У той час конфліктогенність, закладена в основу трудових відносин економічними і фінансовими потрясіннями, непродуманістю дій керівництва, правовою безграмотністю, недосконалим законодавством, зумовила небувалий сплеск напруженості, як працівників підприємств (організацій), так і населення всієї країни. Запропоновано шляхи вирішення соціально - трудових конфліктів, які не чинитимуть негативного впливу на розвиток персоналу в організації. Обґрунтовано, що конфлікт здійснює безпосередній вплив на соціальне оточення його учасників, тобто на мікро і макро середовище.

Біографії авторів

N. Lukyanchenko, Донецкий национальный университет

доктор экономических наук, профессор, зав. кафедры управление персоналом и экономика труда

E. Kozlovа, Донецкий национальный университет

аспирант кафедры управление персоналом и экономика труда

Посилання

Отчет отделения Национальной службы посредничества и примирения в Донецкой области за 2013г. // http:/www.don.ua

Право на страйк як дієвий засіб вирішення колективних трудових спорів / Обручков Р. // Бюлетень Національної служби посередництва і примирення. – 2008. - № 4-5. – С. 30-31.

Беззубко Л.В., Зюнькін А.Г., Калина А.В.. Обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності використання трудового потенціалу підприємств: Навч. пос. – К.: МАУП, 2004. – 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-06

Номер

Розділ

Економіка