Знаки для товарів та послуг: правова природа та охорона

Автор(и)

  • G. Shvets Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет»
  • Y. Kotesova Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет»

Ключові слова:

інтелектуальна власність, виключне право, торгівельна марка, немайнові права, майнові права, охорона

Анотація

Знак для товарів та послуг являє собою важливий інструмент у реалізації товарів і сприяє захисту інтересів не тільки виробника, але й споживача. У статті розглянуто природа права на знак для товарів та послуг відносно українського законодавства. На сьогодні нормативно- правова база з цього питання є досить ґрунтовною. Інтеграційні процеси, що відбуваються в Україні, зумовлюють необхідність приведення національного законодавства у відповідність до певних міжнародних стандартів регулювання відносин щодо використання товарних знаків. Нині правове регулювання відносин щодо використання товарних знаків в українському законодавстві загалом відповідає міжнародній практиці. Розглянуто правовая охорона торговельної марки (знаки для товарів та послуг). Зроблено висновок що особливість права інтелектуальної власності на знак для товарів та послуг викликана специфікою об’єкта зазначеного права. Таким об’єктом виступає товарний знак, а специфіка його, як і інших об’єктів права інтелектуальної власності, проявляється у нематеріальному характері. Саме у зв’язку з «нематеріальністю» таких об’єктів правовий режим права власності (звичайного) та права інтелектуальної власності суттєво різняться.

Біографія автора

G. Shvets, Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет»

к.філол., доцент кафедри економічної теорії і інтелектуальної власності

Посилання

Сергеев А.П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации: Учебник. - М., 1996. - С. 10.

Свядоц Ю.И. Правовая охрана товарных знаков в капиталистических странах. - М.: ЦНИИПИ, 1969. - С. 106.

Калятин В.О. Интеллектуальная собственность (Исключительные права). Учебник для вузов. - М.: Издательство НОРМА (Издательская группа НОРМА –ИНФРА - М), 2000. - 480 с.

Дозорцев В.А. Исключительные права и их развитие // Права на результаты интеллектуальной деятельности. М., 1994. - С. 20.

Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України, 1996, № 30 (23.07.96), ст. 141.

Закон України «Про власність» від 7 лютого 1991 р. № 697-XII // Відомості Верховної Ради УРСР, 1991, № 20 (14.05.91), ст. 249.

Підопригора О.А., Підопригора О.О. Право інтелектуальної власності України. Навчальний посібник. -К.: Вид-во «Юрінком Інтер», 1998. - С. 15.

Цивільний кодекс України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: zakon1.rada.gov.ua/laws/show/435-15

Охорона промислової власності в Україні: Монографія / За ред. О.Д. Святоцького, В.Л. Петрова. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 1999.- 400 с.

Ієвіня О.В., Мироненко В.П., Павловська Н.В., Пилипенко С.А. Право інтелектуальної власності: схеми та роз’яснення: Навчальний посібник. – К.: КНТ, 2007. – 264 с.

Дроб’язко В.С., Дроб’язко Р.В. Право інтелектуальної власності: Навчальний посібник – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 512 с.

Інтелектуальна власність – потужний інструмент економічного зростання: Монографія / За ред. Каміл Ідріс. – К.: ТОВ «Прок-бізнес», 2006.- 371 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка