Фінансова стійкість конкурентних позицій сільського господарства

Автор(и)

  • О. Tranchenko Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

прогнозування, банкрутство, сільське господарство, конкурентоспроможність, конкурентні позиції

Анотація

У статті розглядаються теоретико-методичні та практичні засади щодо фінансової стійкості конкурентних позицій сільського господарства. Запропоновано модель яка попереджає настання процедури банкрутства сільськогосподарського товаровиробника для забезпечення конкурентних позицій сільського господарства. Доведено, що відмінною особливістю створеної моделі є її розробка в українських умовах з урахуванням галузевої приналежності і рівня спеціалізації сільськогосподарських підприємств. Обґрунтовано, що отримана модель здатна з точністю до 89,3% інформувати про настання процедури банкрутства сільськогосподарського товаровиробника протягом найближчого року і з точністю до 92,7% протягом дворічного періоду. При цьому представлена модель характеризується високою загальною точністю прогнозу, складовою 91,1% при прогнозі стану підприємства на найближчий рік, і 76,8% – протягом двох найближчих років. Тестування функції на різних вибірках підприємств дозволить говорити про ступінь достовірності здійснення прогнозу не тільки для сільського господарства Черкаської області, а й у цілому по Україні

Біографія автора

О. Tranchenko, Уманський національний університет садівництва

к.е.н., доцент кафедри фінансів і кредиту

Посилання

Вертіль С. П. Загальні положення про поняття «конкуренція» та «конкурентоспроможність» [Текст]. –– // Інвестиції: практика та досвід. –– 2012. –– №19 (жовт.). –– С. 55–57.

Кропивко М. Ф. Концептуальний підхід до кластерної організації та управління розвитком агропромислового виробництва []. –– // Економіка АПК. –– 2010. –– №11. –– С. 3 – 13.

Макаренко М. В. Методичні підходи до оцінювання конкурентоспроможності регіонів [Текст]. –– // Актуальні проблеми економіки. –– 2011. –– № 8. –– С. 259–264.

Мохтешеми М. Дж. Вопросы повышения конкурентоспособности национальной экономики [Текст]. –– // Інвестиції: практика та досвід. –– 2012. –– №14 (лип.). –– С. 43–44.

Реутов В. Є. Методика оцінки рівня трансформації регіональної конкурентоспроможності [Текст]. –– // Інвестиції: практика та досвід. –– 2010. –– №24. –– С. 50––54.

Самойлик Ю. В. Методичні підходи до оцінки стратегічного потенціалу конкурентоспроможності підприємства [Текст]. –– // Економіка АПК. –– 2012. –– №3. –– С. 72–78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка