Аналіз та оцінка фінансово-економічного стану кондитерських підприємств України на основі метрик відстані та подібності.

Автор(и)

  • А. Tarasevych Одеський національний економічний університет

Ключові слова:

фінансово-економічний стан, кондитерські підприємства, аналіз і оцінка, таксономічний аналіз, класичний підхід, модифікований підхід, об'єднаний підхід, ранжирування

Анотація

У статті розглядається використання таксономічного методу для аналізу іоцінки фінансово-економічного стану крупних кондитерських підприємств України набазі використання компонентного аналізу в системі STATISTICA як засіб визначення рівня фінансово-економічного стану підприємства та порівняння його відносно аналогічних підприємств на ринку. Детально розглянуто особливості класичного, модифікованого та об’єднаного методів таксономічного аналізу, виділено головні недоліки та переваги даного методу. У статті проранжировано одинадцять досліджуваних підприємств, інформація по яким охоплює 2008-2012 роки. Розглянуті деякі особливості ринку кондитерської продукції, для якого характерна широка диференціація

Біографія автора

А. Tarasevych, Одеський національний економічний університет

аспірант кафедри економіки підприємства

Посилання

Лопатников Л. И. Экономико–математический словарь. Словарь современной экономической науки. – [Изд. 5, доп. и пер.] / Л. И. Лопатников – М.: Дело. – 2003. – 520 с.

Советский энциклопедический словарь / Гл. ред. А.М. Прохоров. – 4–е изд.. – М.: Сов. Энц., 1987. – 1600с.

Городнов В. П., Романчик Т. В. Таксономический анализ как метод оценки конкурентоспособности промышленной продукции/ В. П. Городнов, Т. В. Романчик // Бизнесинформ. – №2. – 2010. – С. 24–28.

Плюта В. Сравнительный многомерный анализ в экономических исследованиях. Методы таксономии и факторного анализа / В. Плюта. – М.: Статистика. – 1980. – 151 с.

Янковой А.Г. Многомерный анализ в системе STATISTICA / А.Г. Янковой. – Вып. 1. – Одесса: Оптимум, 2001.– 216 с.

Смагин Б. И. Освоенность территории региона: теоретические и практические аспекты. Научное издание / Б. И. Смагин, С. К. Неуймин. – Мичуринск: Издательство Мичуринского государственного аграрного университета. – 2007. – 152с.

Егупов Ю. А. Повышение корректности многомерных оценок в процессе формирования производственной программы предприятия / Ю. А. Егупов // Збірник наукових праць Економічні іновації. – Вип. 38. – 2009. – С. 68–80.

Янковий О. Г. Об’єднана таксономія підприємств кондитерської галузі за рівнем конкурентоспроможності / О. Г .Янковий, Г. В. Кошельок, О. Б. Чернишова // Розвиток фінансових відносин в умовах трансформаційних процесів: український вимір: Матер. симпозіуму з нагоди 65–річчя Харків. ін–та фінансів УДУФМТ. – Ч.: ХІФ УДУФМТ, 2008. – с. 131–138.

База данных Smida (http://smida.gov.ua) 10. Мошенський С.З. Економічний аналіз: Підручник / С.З. Мошенський, О.В. Олійник ; за ред. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП „Рута”, 2007. – 704 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка