Конкурентоспроможність підприємств аграрного сектора економіки

Автор(и)

  • G. Kovalenko Уманський національний університет садівництва

Ключові слова:

конкурентоспроможність товару, конкурентоспроможність підприємства, аграрна сфера, конкурентні переваги, якість товару, параметри конкурентоспроможності, ринкова економіка, аграрні підприємства

Анотація

В статті розглянуто: значення конкурентоспроможності підприємств аграрного сектора, поняття конкурентоспроможність товару і конкурентоспроможність підприємства, методи за рахунок яких створюються конкурентні переваги товару (економічні, техніко-технологічні, соціально-трудові, організаційні, маркетингові, адаптивні), групи параметрів формування конкурентоспроможності товару (технічні, економічні, нормативні), ключову ланку дослідження конкурентоспроможності, потенційну конкурентоспроможність підприємств в аграрній сфері та фактори які її розкривають, показники які характеризують ефективність діяльності сільськогосподарського підприємства, різницю між якістю і конкурентоспроможністю, економічну суть понять якості й конкурентоспроможності продукції та визначено їх вплив на забезпечення конкурентоспроможності підприємства, якими економічними категоріями визначається конкурентоспроможність підприємства.

Біографія автора

G. Kovalenko, Уманський національний університет садівництва

кандидат сільськогосподарських наук, доцент,

Посилання

Портер М. Конкуренция / М. Портер – Москва: Вильямс, 2001. – 425 с.

Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации / Р.А. Фатхутдинов. – М.: Эксмо, 2004. – 544 с.

Портер М. Международная конкуренция / М. Портер - М.: Международные отношения, 1993. - 896 с.

Должанський І.З. Конкурентоспроможність підприємства: навч. посібник / І.З. Должанський, Т.О. Загорна – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 384 с.

Ковальська Л.Л. Оцінка конкурентоспроможності регіону та механізм її підвищення: монографія / Л.Л. Ковальська. – Луцьк: Надстир'я, 2007. – 420 с.

Драган О.І. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теоретичні аспекти. Монографія. / О.І. Драган. – К.: ДАКККіМ, 2006. – 160 с.

Перевалов А. Повышение конкурентоспособности в условиях глобализации / А. Перевалов // Менеджмент сегодня. – 2004. – № 6. – С. 39-42.

Довбенко В.І. Чинники підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств за умов глобалізації / В.І. Довбенко // Зовнішня торгівля: право та економіка. - 2007. - № 6 (35). - С. 29-35.

Мацибора В.І. Економіка сільського господарства: Підручник. – К.: Вища школа, 1994. – 415с.

Малік М.Й. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми / М.Й. Малік, О.А. Нужна. – К.: Інститут аграрної економіки, 2007. – 270 с.

Авдашева С.Б. Конкуренции и антимонопольное регулирование: Учеб. пособие для вузов / С.Б. Авдашева, В.А. Аронин, И.К. Ахполов. – М.: Логос, 1999. – 368 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка