Ринок праці як фактор формування інтелектуальної ренти

Автор(и)

  • I. Davydova Харківський державний університет харчування та торгівлі

Ключові слова:

ринок праці, інтелектуальна рента, інтелектуальний капітал, реалізація інтелектуального капіталу

Анотація

У статті розглядається методологія проведення економічних досліджень. Визначено загальнометодологічні підходи у дослідженні інтелектуальної ренти. Розглянуто об'єктивний характер рента на ринку праці постає як частини трудового винагородження, яка дозволяє роботодавцю утримувати працівника на певному робочому місці. Ті роботодавці, які вилучають максимальну користь від індивідуальних властивостей робітника, одержують відповідну ренту, на відміну від тих, хто стандартно використовує фахівців. Прагнення до отримання рентного прибутку ринкового типу має конструктивний для економічного розвитку характер, а прагнення до позаринкової ренти може мати деструктивний характер. Посилення протиріччя між індивідуальним та суспільним характером формування та привласнення інтелектуальної ренти призводить до посилення диференціації доходів і перерозподілу їх через ринок та податкову систему, виступає важливим чинником розподілу інновацій при реалізації інтелектуального капіталу, виявляється у невідповідності рівня розвитку трудових ресурсів та організації суспільства тим характером економіки, який сформувався в сучасному світі.

Біографія автора

I. Davydova, Харківський державний університет харчування та торгівлі

д.е.н., професор, доцент кафедри економічної теорії та права

Посилання

Дайнеко В. Г. Рост интеллектуального капитала при переходе к экономике, основанной на знаниях: политико-экономический аспект // Журнал экономической теории. – 2011. – № 4. – С. 45-58.

Рикардо Д. Сочинения : в 2х т. Т.1. / Д. Рикардо – М. : Госполитиздат, 1955. – 360 с.

Самуэльсон П. Экономика / П. Самуэльсон. – М. : НПО «АЛГОН» ВНИИСИ,1992. – T.1. – 333 с.

Мортіков В. В. Економічний механізм формування ефективної зайнятості : монографія / В. В. Мортіков. – Луганськ : СНУ, 2001. – 236 с.

Касьянова А.К., Ченцова М.В. На пути к экономике знаний: институционально-теоретический и практический подходы. – М.: МАКС Пресс, 2008.

Державний комітет статистики України. Офіційний веб сайт [Електронний ресурс]. – Режим доступу : .

Кузнецова Н. Освіта, наука і виробництво як ключові компоненти механізму формування людських ресурсів інноваційного типу // Україна: аспекти праці. – 2009. - №4. – С.39-42.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-06

Номер

Розділ

Економіка