Профілізація навчання як передумова забезпечення якості професійної освіти

Автор(и)

  • L. Ilich Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України

Ключові слова:

професійний профіль, допрофільна і профільна підготовка, компетенція, конкурентоспроможність, якість професійної освіти, ринок праці

Анотація

Стаття присвячена вивченню світового досвіду організації профільного навчання. В роботі досліджено системи загальноосвітньої підготовки розвинутих країн світу, відмінності середньої тривалості навчання у загальноосвітніх навчальних закладах та терміни підготовки на різних рівнях професійної освіти. Рівень охоплення учнів профільним навчанням у світі постійно зростає, що пояснюється прагненням всіх країн до підвищення освітнього рівня населення та подовження термінів загальнообов’язкової й профільної освіти. Встановлено, що більшість загальноосвітніх шкіл світу різняться у підходах щодо організації академічного та профільного навчання. Розбіжності зазвичай залежать від специфіки організації системи загальноосвітньої підготовки, територіального розташування, культурних та національних традицій. Проте, спільним для всіх країн є те, що академічна освіта готує студентів до вступу в коледж чи університет, а профільна освіта — до виходу на ринок праці. У роботі виділено характерні ознаки організації профільного навчання розвинутих країн світу. Виявлено гендерні відмінності при виборі профілів навчання. На базі проведеного дослідження запропоновано пріоритетні напрями модернізації національної системи профільного навчання.

Біографія автора

L. Ilich, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України

канд. екон. наук, доцент, ст. наук. співр.

Посилання

Беляков С.А. Модернизация образования в России: совершенствование управления. [Текст] —М.:МАКС Пресс, 2009. – 437 с.

Проект Концепції профільного навчання в старшій школі [Електронний ресурс]. — Режим доступу до офіційного веб-сайту

Міністерства освіти та науки України: www.mon.gov.ua/img/zstored/.../Проект%20концепції%2013_08(2).do... (Станом на 14.10.2013)

Експертна оцінка проекту нової редакції Концепції профільного навчання [Електронний ресурс]. — Режим доступу до офіційного веб-сайту Центру освітнього моніторингу: http://centromonitor.com.ua/?p=1470 (Станом на 14.10.2013)

Офіційний сайт ЮНЕСКО [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.uis.unesco.org/Education/Pages/default.aspx (Станом на 14.10.2013)

Tackling early school leaving: A key contribution to the Europe 2020 Agenda.[Text] — Brussels: EC, 2011. — 10 р.

Education at a Glance 2012: OECD Indicators. [Text] — Paris: OECD Publishing, 2012. — 570 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-12-28

Номер

Розділ

Економіка